tuinmeubels voor een kleine tuin

15 Waanzinnige Kleine Tuin Ideeën

Ga ja aan de slag met je kleine tuin? Doe dan vooral eerst veel kleine tuin ideeën op. Door gebruik aan ruimte kan het inrichten van een kleine tuin best een uitdaging zijn. Wij begrijpen dat heel goed en hebben daarom de meest uitgebreide blog geschreven ovet de kleine tuin inrichten. Hierna kan je zelf lekker aan de slag in je eigen tuin.

Je bent er helemaal uit. De tuin gaat op de schop. Super! Maar je komt voor een paar uitdagingen te staan. De tuin is niet heel groot en je wil er toch wat leuks van gaan maken. Hiervoor gaan we creatief met je ruimte om. Met een kleine tuin ontwerpen hoeft de ruimte geen beperking te zijn. We gaan jouw kleine tuin inrichten op de allerleukste manier denkbaar. Wij geven handige tips en leuke ideeën, zodat je zelf aan de slag kan.

Kleine tuin inrichten

Het inrichten en ontwerpen van je kleine tuin begint met het bedenken van een tuinstijl. Bedenk van tevoren goed na over wat je mooi vindt en hoe je de tuin eruit wilt laten zien. Er zijn veel verschillende tuinstijlen waaruit je kan kiezen.

Elk van de verschillende tuinstijlen heeft zijn eigen look en feel. Het is een combinatie van verschillende elementen dat de stijl compleet maakt. We zullen deze beknopt bespreken. Deze tuinstijlen hebben we uitgebreid beschreven in andere artikelen. We linken naar het artikel, zodat je er extra inspiratie op kan doen voor je eigen kleine tuin ontwerp.

Kleine moderne tuin inrichten

Kleine moderne tuinen kenmerken zich natuurlijk door de strakke lijnen. De lijnen zorgen voor veel creatieve mogelijkheden. De moderne tuin wordt ook wel een strakke tuin genoemd. Moderne designelementen komen hierin terug, zoals strakke grote tegels en grote strakke bloembakken.

Ben je benieuwd naar meer over deze tuinstijl? Bekijk dan ons artikel met 50 moderne tuin ideeën.

kleine moderne tuin inrichten

Kleine mediterrane tuinstijl

Wil je liever in vakantie sferen zijn als je in de tuin zit? Wellicht is een kleine mediterrane tuin inrichten dan wat voor je. Mediterrane tuinen kenmerken zich door lichte kleuren en een ontspannen sfeer. In mediterrane tuinen kan je volop genieten van zonnige dagen. Je krijgt het gevoel alsof je op vakantie bent.

In de mediterrane tuin staan vooral planten als olijfbomen en lavendel. Ook wordt er veel gebruikt gemaakt van wit en ecru of terracotta kleuren.

Ben je benieuwd naar meer over deze tuinstijl? Bekijk dan ons artikel met over een mediterrane tuin ontwerpen.

kleine mediterrane tuin inrichten
kleine mediterrane tuin inrichten
Bron± Stylegardens

Kleine landelijke tuin inrichten

Kleine landelijke tuin ontwerpen zijn onwijs populair. Deze landelijke woonstijl is veelal wat je binnen ook ziet. Leuk witte en natuurkleurige decoraties. Merken als Rivièra Maison en Riverdale spelen op deze woonstijl in. In landelijke tuinen staan veel groen. Netjes onderhouden buxussen en eventueel een mooie overkapping komen hierin terug.

kleine  landelijke tuin inrichten
kleine landelijke tuin inrichten (2)

Kleine stadstuin inrichten

In de stadstuin kan je het drukke stadsleven achter je laten en genieten in je eigen groene oase. De stadstuin is vaak ook een kleinere tuin. Deze wordt ingericht met moderne, strakke elementen. Hoogteverschillen staan hier goed in. Op de vloer liggen grote strakke tuintegels en er staan enkele grote plantenbakken in de tuin.

kleine stadstuin inrichten
kleine stadstuin inrichten

Soorten kleine tuinen

Goed. Een start is gemaakt. Inmiddels weet je welke tuinstijlen er zijn. Je kiest voor één van de stijlen en wil deze verder uitwerken. Dan is het handig om te weten wat voor ruimte je in gaat richten. Er zijn 3 verschillende kleine tuinen, met alle drie verschillende eigenschappen.

Het Balkon

Nederland is een klein land. Om iedereen hier een dak te kunnen geven hebben we ervoor gekozen om de hoogte in te gaan. Veel appartementen hebben een balkon. In eerste instantie zou je denken dat een balkon zich niet direct leent om te tuinieren. Het is een (kleine) stenen ruimte in de openlucht. Geen grond om planten in kwijt te kunnen. Toch biedt dit juist heel veel mogelijkheden. Op een balkon zit je vaak (door de omheining) uit de wind en van ongedierte heb je minder last.

Op een balkon kan je de hoogte ingaan. Planten ophangen aan de railing of ga verticaal tuinieren. Vaak is er ook ruimte voor één of twee loungestoelen en een bistro setje. Genoeg kansen om er een leuk plek van te maken.

De kleine voortuin

Veel (stedelijke) woningen hebben ook een voortuin. Een voortuin is in veel gevallen kleine. Toch blijft er ruimte over voor planten en een pad naar de voordeur. Voortuinen bieden heel veel mogelijkheden. Het is de visitekaart van je woning. Maak hem daarom extra leuk.

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over (kleine) voortuinen inrichten. Bekijk hier 25 voortuin ideeën.

De (kleine) achtertuin

Als laatste de kleine achtertuin. Deze komt ook onwijs veel voor in ons land. Zeker in de randstad hebben veel huizen een kleine achtertuin. Ook van deze tuinen zijn onwijs leuk in te richten.

De inrichting voor je tuin

Je hebt besloten welke tuinstijl je zou willen maken. Dan ga je verder met de daadwerkelijke inrichting. Er zijn meerdere elementen die eigenlijk altijd terug komen. Overweeg deze dan ook zelf te plaatsen. De onderwerpen waarmee je rekening houdt wordt hierna besproken.

Wij adviseren om van tevoren een schets of tekening te maken. Op deze manier kan je de tuin alvast indelen. Meet de afmetingen van je tuin. Gebruik vervolgens een schrift met reken velletjes. Die hebben vierkante vakjes. Zorg ervoor dat je op ratio tekent.

Tuintegels en kleine tuin bestrating

Hoe wil je de tuin bestraten? Er zijn meerdere manieren denkbaar. Van mooie strakke tuintegels tot aan kleine klinkers. Of wellicht vind je grind wel mooi of wil je een pad van houtsnippers. Ga na wat je zelf mooi vind en bij je gewenste tuinstijl past.

Houdt met de bestrating rekening mee dat je nog een tuinset of lounge neer wilt zetten. Een stabiele, rechte ondervloer is hiervoor wel fijn.

Voor een balkon zijn eventueel vloertegels een geschikte oplossing. Dit zijn kunststof of houden tegels die je op de vloer legt. Hierdoor is het (lelijke) beton niet meer zichtbaar, maar heb je een mooie ondergrond.

Kleine tuin inrichten met tuintegels

Planten voor de kleine tuin

Wil je planten in de tuin of juist een onderhoudsvrije tuin? Dat is een overweging. Onze ervaring is dat planten een kleine tuin sfeervoller maken. Zonder planten kan het een kille bedoeling worden met enkel tegels en schutting.

Plaats één of twee mooie bloembakken met hierin een plant die de hoogte in groeit. Bamboe is hiervan een voorbeeld. Daarmee heb je wel mooi groen in de tuin, maar gaan deze niet woekeren en een (groot) deel van je tuin in beslag nemen.

Een andere optie is verticaal tuinieren. Met verticaal tuinieren ga je de hoogte in. Met verticaal tuinieren plaats je bijvoorbeeld plantenbakken tegen een mooie aan. Hoge plantenbakken kan je voorzien van hangende planten. Deze zullen leuk naar onderen draperen.

Er zijn meerdere manieren denkbaar. We raden ook aan om het tuincentrum in te lopen om daar ook inspiratie op te doen.

bamboe in kleine tuin inrichting

Tuinmeubels

Mooie tuinmeubels kunnen natuurlijk niet ontbreken. Na een lange dag werken wil je natuurlijk nog even in de tuin kunnen zitten. Plof lekker neer en geniet nog even van de ondergaande zon.

Tuinmeubelen voor kleine tuinen bestaan ook. Deze zijn op te delen in verschillende categorieën. Je kan kiezen uit:

  • Tuinsetje
  • Bistro setje
  • Loungeset
  • Tuinstoelen
  • Loungestoelen
  • Tuinbankje

Ga bij het uitkiezen van tuinmeubelen enkel voor het hoognodige. Het kan zijn dat een loungeset te veel ruimte in neemt. Wellicht is het dan een optie om te kiezen voor twee (lounge) stoelen om op te kunnen zitten.

Eerder gaven we de tip om van tevoren een schets te maken. Ook je lounge- of tuinset kan je in deze schets plaatsen om te kijken of alles goed past.

tuinmeubels voor een kleine tuin

Tuinverlichting

Tuinverlichting kan voor functionele doeleinden als decoratieve doeleinden worden gebruikt. In de voortuin kan zijn er veel verlichting mogelijkheden denkbaar. Bijvoorbeeld als spots onder je tuinboom of juist als kleine spotjes in de oprit. Met verlichting in de vloer kan je bijvoorbeeld een pad creëren of bepaalde objecten verlichten. Er zijn bijvoorbeeld ook lichtsnoeren, hanglampen of lampionnen. Heb je een boompje in de tuin? Dan kan een mooi lichtsnoer op je volgende tuinfeestje niet missen.

verlichting voor een kleine tuin

Accessoires voor kleine tuinen

Onder accessoire kan alles voor de aankleding van de tuin verstaan worden. Dit is dus erg breed. Van sfeerverlichting tot aan een vuurkorf. Of misschien wel bloempotten of een tuindouche. Je kan het zo gek niet bedenken. Daarom is het lastig om hier alles over te beschrijven. Wél gaan we enkele van de belangrijkste onderwerpen belichten.

Bloempotten

Met bloempotten versier je de tuin. Bloempotten zijn beschikbaar in alle voren en maten. Er zijn hangende bloempotten, staande, vierkante, ronde, grote én kleine. Laat je inspireren in het tuincentrum. Vul de bloempotten met leuke plantjes.

Barbecues

De barbecue heeft geen introductie nodig dachten we zo. Gezellig je vrienden, buren of familie uitnodigen en lekker een avondje grillen. Er zijn meerdere kleine barbecues beschikbaar, speciaal voor de kleine tuin of balkon. Ook zijn er tafelmodellen beschikbaar, zodat je aan tafel met zijn allen kan bbqen.

Terrasverwarming

Een gezellig er sfeervol vuurtje in de tuin. Dat doe je met terrasverwarming. Onder terrasverwarming worden vuurkorven, vuurschalen en tuinhaarden verstaan. Deze branden allen ophout of paraffine. Je maakt letterlijk een verwarmend vuurtje.

Voor degene die dat niet willen, maar er wel lekker warm bij willen zitten is er de terrasverwarmer. Terrasverwarmers zijn er om op te hangen of neer te zetten. Ze werken op elektriciteit of gas. Wanneer je deze brandt heb je geen rommel achteraf.Hoi, ik ben Anne en ik ben die-hard interieurfan. Mijn passie deel ik graag met anderen en daarom schrijf ik met alle liefde over wonen, interieur en tuinen. Mijn interesses: wonen, tuinieren, koken, mijn kinderen, lezen en leuke nutteloze feitjes onthouden. In mijn blogs deel ik alles over mijn passie en hoop je ermee te inspireren.
Posts created 49

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven