messen slijpen blog

Keukenmes Slijpen? Op Deze Manier Maak Je Ze Weer Vlijmscherp!

Heb jij ook botte keukenmessen in de la? Na dit artikel niet meer! Je keukenmessen slijpen is zo gebeurd. Met dit artikel leggen we je precies uit hoe je dit doen. Er zijn verschillende methoden om je botte messen weer scherp te maken. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van wetstenen, slijpstaven, elektrishe slijpmachines of slijpsystemen. Natuurlijk kan je je mes ook laten slijpen. Al deze onderwerpen komen hier aan bod. Hierna worden jouw messen weer vlijmscherp!

Je mes slijpen uitbesteden aan een professional

De aller makkelijkste manier om je messen weer scherp te krijgen, is door deze uit te besteden aan een professional. Nederland telt enkele hele goede messenslijperijen. Je messen laten slijpen kan bijvoorbeeld bij De Messenslijperij. Een professionele slijperij in Rotterdam. Zij hebben al jarenlang ervaring in het messen slijpen voor de horeca. Ze weten precies hoe ze elk mes weer vlijmscherp krijgen. Met een haal en breng service halen ze een pakketje bij je op. Binnen een week zijn je messen geslepen en wel afgeleverd.

Slijpen met wetstenen

Wetstenen zijn rechthoekige stenen. Deze zijn ideaal voor het onderhoud van een mes. De wetstenen zijn verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. De korrelgroote beinvloed de afwerking van het geslepen lemmet. Hoe fijner de korrel van de steen, hoe beter de de vouw van het mes gepolijst wordt. Met andere woorden. Hoe fijner de steen, hoe scherper je mes wordt. De korrelgrootte van wetstenen worden aangegeven d.m.v. nummers. Hoe hoger het nummer, hoe fijner de steen.

Het slijpen op wetstenen verijst wel wat oefening. Begin altijd met een grovere korrel en werk op naar een fijnere. Bijvoorbeeld van 400 naar 1000 en afmaken met 3000. Op deze manier kan je je mes zo scherp krijgen als een scheermes. Via youtube vind je tal van video´s over het slijpen op wetstenen.

Elektrische slijpmachines

Wanneer je helemaal geen slijpervaring hebt en je het slijpen niet wilt uitbesteden, kan je kiezen voor een elektrische slijpmachine.

De meeste elektrische slijpmachines hebben meerdere fases waarin een mes geslepen wordt. Er is wel veel verschil in slijpmachines. De een maakt gebruik van bandjes en de andere van slijpschijven.

Slijpstaven

Slijpstaven worden ook wel een aanzetstaal genoemt. Veelal worden slijpstaven gemaakt van keramiek. De slijpstaaf is vooral geschikt om je mes scherp te houden. Echt opnieuw scherp slijpen lukt vaak niet.

Daarom adviseren wij om een slijpstaaf voor dagelijks onderhoud en een slijpmachine voor het daadwerkelijke slijpen.



Hoi, ik ben Anne en ik ben die-hard interieurfan. Mijn passie deel ik graag met anderen en daarom schrijf ik met alle liefde over wonen, interieur en tuinen. Mijn interesses: wonen, tuinieren, koken, mijn kinderen, lezen en leuke nutteloze feitjes onthouden. In mijn blogs deel ik alles over mijn passie en hoop je ermee te inspireren.
Posts created 49

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven