oven schoommaken

Oven schoonmaken: 10 Handig Tips Voor Een Blinkend Schone Oven

De oven schoonmaken. Een klus waar niemand op zit te wachten maar wel af en toe moet gebeuren. Maar hoe pak je dat nou aan? Alle vetresten, etensresten en kruimels verwijderen. Mijn oma der huis is altijd spik en span. Echt geen vuiltje te bekennen. Daarom bedacht ik me om met haar te sparren over hoe je een oven moet schoonmaken. Het resultaat: 6 stappen om je oven schoon te maken. Volg het stappenplan en je hebt in no-time een blinkend schone oven!

Natuurlijk bereid je je maaltijd liever voor in een schone oven dan een vieze. Die van jou is toe aan een flinke poetsbeurt. Daarom gaan we vandaag de oven schoonmaken. Met het 5 stappenplan voor het schoonmaken van de oven ben je klaar in mum van tijd. Alle vetresten en viezigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

1. De stofzuiger of kruimeldief

De eerste stap van je oven schoonmaken is alle kruimelresten verwijderen. Door het bakken van allemaal lekker taartjes en koekjes liggen er ongemerkt allemaal kruimels in de oven. Pak je stofzuigen of kruimeldief erbij en zuig de oven leeg. Vergeet de rubberen randjes langs de deur niet. Hier kunnen ongemerkt behoorlijk wat kruimels liggen.

2. De binnenkant schoonmaken

Vervolgens ga je aan de slag met de binnenkant. In de oven blijven ongemerkt veel etensresten achter. Verbrand vet is een bron van viezigheid. Dit zit waarschijnlijk overal. Doordat de oven heet wordt is dit vaak lastig te verwijderen. Er zijn meerdere manieren om deze vet resten te verwijderen. Wij hebben 5 manieren verzameld om deze aan te pakken.

2.1 Citroen

We starten met citroen. De oven schoonmaken met citroen is een oude bekende manier. Snijd een citroen door de helft. De ene helft snij je in plakjes en plaats deze op een ovenschaal. Knijp de andere helft van de citroen uit boven de schaal. Doe er een klein schuitje water bij.

Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 10 minuten. De warmte zorgt ervoor dat de citroensap verdampt. Door de warmte en de citroensap wordt het harde bruine vet losgeweekt.

Neem de wanden goed af met een microvezeldoek. Herhaal dit een aantal keer voor een blinkend resultaat

2.2 Soda

De oven schoonmaken met soda kan je de oven reinig en direct alle vieze geurtjes verwijderen in één. Verwarm of oven voorop ongeveer 200-250 graden. Plaats ovenschaal gevuld met een mengsel van water en backing soda. Gebruik 1 kopje soda op één kom water. Eventueel kan je citroensap toevoegen voor een lekkerdere geur.

Plaats de schaal voor minimaal 30 minuten in de oven. Maak de oven vervolgens school met een vochtige microvezeldoek.

2.3 Azijn

Azijn is de derde manier om je oven te reinigen. De oven schoonmaken met azijn is erg simpel. Je gebruikt een ovenschaal. Maak een mengsel van 1 kop met water met 1/4 kop azijn. Kook het mengsel voor 30 minuten.

Na 30 minuten zal je zien dat de etensresten makkelijk te verwijderen zijn. Gebruik een vochtige doek om het schoon te vegen.

Herhaal het proces als je om je oven nog meer te laten blinken.

2.4 Ovenreiniger

Meerdere schoonmaak merken hebben een goede ovenreiniger. Merken als HG of Dasty kunnen hier voor goed gebruikt worden.

Ovenreiniger is een chemisch middel. Lees daarom van te voren goed de verpakking voor de gebruiksaanwijzing.

Veelal spuit je de oven goed in met ovenreiniger. Deze laat je 30 minuten tot een uur intrekken. Verwijder vervolgens alle vieze vet en etensresten met een vochtige microvezeldoek.

2.5 Groene zeep

Als laatste tip bespreken we groene zeep. Gebruik een groot stuk natgemaakte groene zeep. Smeer alle vet plekken grondig in met een dikke laag. Om de geur van de zeep te maskeren, plaats je een schaaltje met ammoniak. Doe de ovendeur dicht en laat de groene zeep een nacht intrekken.

De volgende dag verwijder je alles met een vochtige microvezel doek.

3. Het rooster

Het rooster is een veelgebruikt element in je oven. Daarom is het raadzaam deze regelmatig schoon te maken. Een ovenrooster schoonmaken kan op de volgende manieren.

Tip 1: Natte kranten.

Plaats het rooster tussen een aantal natte kranten. Het papier zorgt ervoor dat het vet wordt opgenomen. Het vuil kan je hierna makkelijk vanaf vegen.

Tip 2: Een schuurspons met ontvetter

Gebruik schoonmaakmiddel met een goede schuurspons om het rooster te schrobben. Spoel van tevoren goed om met warm water. Afspoelen doe je eveneens met warm water.

Tip 3: Een nacht in de ammoniak

Plaats het rooster een nacht lang in een vuilniszak met ammoniak. Spoel het vervolgens goed af met een schuurspons en heet water. Het rooster is hier weer helemaal blinkend.

4. Het raam

Het raampje is iets wat veel mensen vergeten. Maar deze koekt ook vaak helemaal aan met vet en etensresten.

Bewerkt het raampje op een van de hierboven beschreven manieren. Werk deze af met glasreiniger voor een sprankelend resultaat.

5. De voorkant van de oven

Als laatste maak je de voorkant schoon. Was de voorkant met een natte doek en wat ontvetter. Doe enkele druppels olijfolie op een doek en poets het rvs of glas. Dit maak je droog met een droge doek. Een mooie glanzende voorkant is het resultaat.

6. Zo voorkom je een vieze oven

Voorkomen is beter dan genezen. Dat oude spreekwoord geldt helemaal voor ovens. Iets dat schoon is hoef je namelijk niet schoon te maken. Met de onderstaande tips voorkom je dat je oven vies wordt.

Bereid zo veel mogelijk in een ovenschaal.

Door een goede ovenschaal te gebruiken voorkom je dat er kruimels of vetvlekken in de oven vallen. Alle resten van je maaltijd blijven netjes in de ovenschaal zitten. Geen viezigheid meer dus 🙂

Gebruik je een rooster, gebruik dan folie op de bodem

Niet alle gerechten lenen zich om in een ovenschaal te maken. Heb je het rooster in de oven nodig? Bedek deze dan met bak folie of aluminiumfolie. Het folie voorkomt vallende etensresten of druipend vet in de oven.

Gebruik aluminiumfolie op de vloer en wanden

Met aluminiumfolie op de vloer en/of wanden, heeft de oven een nieuwe beschermlaag gekregen. Wanneer je kip in de oven bakt en er onverhoopt toch vet druipt langs je grillrooster, dan valt deze op het aluminiumfolie op de vloer. Bij het verwijderen van de folie, verwijder je direct alle vieze etensresten. De schone oven blijft achter.

Vervang de aluminiumfolie regelmatig. Daarmee houd je je oven hygiënisch.

Hoi, ik ben Anne en ik ben die-hard interieurfan. Mijn passie deel ik graag met anderen en daarom schrijf ik met alle liefde over wonen, interieur en tuinen. Mijn interesses: wonen, tuinieren, koken, mijn kinderen, lezen en leuke nutteloze feitjes onthouden. In mijn blogs deel ik alles over mijn passie en hoop je ermee te inspireren.
Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven